۶ نکته‌ی کلیدی که برای خرید رم کامپیوتر باید بدانید

اگرچه کند شدن کامپیوتر می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، ولی معمولا رم کامپیوتر یکی از مهم‌ترین دلایل مربوط به این موضوع محسوب می‌شود. به زبان ساده اگر ظرفیت رم سیستم شما پایین‌ باشد، هنگام اجرای چند برنامه یا باز کردن تب‌های متعدد در مرورگر، با یک سیستم کند روبرو می‌شوید. اما در این میان خرید رم برای کاربران معمولی کار چندان ساده‌ای نیست ولی در این مطلب به ۶ نکته‌ی کلیدی که هنگام خرید رم باید به آن‌ها توجه کنید می‌پردازیم.

DIMM/SO-DIMM

معمولا هنگام خرید رم باید از بین مدل‌های DIMM و SO-DIMM دست به انتخاب بزنید. مدل‌های DIMM همان رم‌های مناسب کامپیوترهای دسکتاپ و سرورها هستند و اگر برای لپ‌تاپ خود به دنبال رم می‌گردید باید از بین مدل‌های SO-DIMM گزینه‌ی موردنظر خود را انتخاب کنید.

به همین خاطر طبیعتا در یک کامپیوتر دسکتاپ نمی‌توانید از رم‌های مختص لپ‌تاپ‌ها استفاده کنید و عکس این موضوع هم صدق می‌کند.

DDR

DDR مخفف Double Data Rate است که میزان جابجایی داده در هر چرخه‌ی کلاک را نشان می‌دهد. طی سال‌های گذشته در این زمینه پیشرفت‌های قابل توجهی به دست آمده و مثلا در حال حاضر DDR5 پیشرفته‌ترین فناوری برای رم‌ها محسوب می‌شود.

DDR2: در حال حاضر احتمالا با جستجوی فراوان می‌توانید رم‌های قدیمی DDR2 را پیدا کنید که البته دیگر کاربردی نیستند و بسیار قدیمی به حساب می‌آیند.
DDR3: این فناوری در سال ۲۰۰۷ معرفی شد و اگرچه سال‌ها از عمر آن می‌گذرد، اما همچنان بسیاری از سیستم‌های قدیمی مبتنی بر چنین رم‌هایی هستند.
DDR4: بر اساس آمارهای ارائه شده، در سال ۲۰۱۷ رم‌های DDR4 بالاخره توانستند سهم بازار بیشتری نسبت به رم‌های DDR3 دریافت کنند و در سال ۲۰۲۱ پردازنده‌های اینتل و AMD به طور کامل پشتیبانی از رم‌های DDR3 را کنار گذاشتند که این کار منجر به افزایش محبوبیت رم‌های DDR4 شد.
DDR5: رم‌های مبتنی بر این استاندارد سرعت بسیار بیشتری نسبت به نسل قبلی ارائه می‌دهند ولی به دلیل قیمت بسیار بالایی که دارند، هنوز مورد استقبال گسترده قرار نگرفته‌اند. جدیدترین پردازنده‌های AMD صرفا از رم‌های DDR5 پشتیبانی می‌کنند ولی پردازنده‌های جدید اینتل در کنار رم‌های DDR5 به پشتیبانی از رم‌های DDR4 ادامه می‌دهند.

GDDR

اگرچه این اصطلاح ارتباط مستقیمی با رم کامپیوتر ندارد، اما بهتر است به آن بپردازیم زیرا رم موجود در کارت گرافیک هم اهمیت زیادی دارد. به زبان ساده، کامپیوتر از رم به منظور ذخیره‌سازی اطلاعاتی استفاده می‌کند که می‌خواهد با سرعت زیادی به آن‌ها دسترسی داشته باشد. رم GDDR موجود در کارت گرافیک هم تقریبا وظیفه‌ی مشابهی برای این قطعه را بر عهده دارد تا کارت گرافیک بتواند پردازش‌ها را با سرعت بیشتری انجام دهد.

در حال حاضر جدیدترین کارت گرافیک‌های انویدیا از رم‌های مبتنی بر فناوری GDDR6X استفاده می‌کنند که جدیدترین فناوری مربوط به این حوزه محسوب می‌شود. اما کارت گرافیک‌های جدید AMD دارای رم‌های GDDR6 هستند و در این زمینه نسبت به انویدیا حرف کمتری برای گفتن دارند.

ظرفیت و سرعت انتقال

اگر به دنبال خرید رم کامپیوتر باشید، اعدادی که در کنار نام رم‌ها قرار می‌گیرند می‌توانند گیج‌کننده باشند. اما در این میان باید فقط به چند عدد توجه کنید. اول از همه باید به اهمیت ظرفیت رم کامپیوتر بپردازیم. به عنوان مثال می‌توانیم به ظرفیت‌های ۸، ۱۶ و ۳۲ گیگابایت اشاره کنیم.

طبیعتا هرچقدر ظرفیت رم بیشتر باشد، بهتر است. اما در کل باید با توجه به نیازهای خود در این زمینه رم موردنظر را انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر کارهای بسیار ساده‌ای مانند تایپ کردن، تماشای فیلم و باز کردن چند تب در مرورگر را انجام می‌دهید، پس رم ۸ گیگابایتی هم برای شما کافی خواهد بود. اما اگر کارهای بیشتری با سیستم انجام می‌دهید، بهتر است از رم حداقل ۱۶ گیگابایتی بهره ببرید.

عدد مهم بعدی هم مربوط به سرعت انتقال داده است. برای این مشخصه از واحد مگاهرتز استفاده می‌شود. البته قبل از خرید رم کامپیوتر باید ببینید که کامپیوتر شما از حداکثر چه ظرفیت و سرعتی پشتیبانی می‌کند. در رابطه با اینکه بین ظرفیت و سرعت کدام اهمیت بیشتری دارد، برای عموم کاربران ظرفیت رم اهمیت بیشتری دارد و بنابراین کاربران معمولی بهتر است بین رم ۱۶ گیگابایتی با سرعت ۱۶۰۰ مگاهرتز و رم ۸ گیگابایتی با سرعت ۲۴۰۰ مگاهرتز، گزینه‌ی ۱۶ گیگابایتی را انتخاب کنند.

تاخیر رم

در کنار سرعت و ظرفیت رم، باید به میزان تاخیر این قطعات هم توجه نشان دهید. به عنوان مثال احتمالا در مشخصات رم‌ها با عدد‌های CL 16-18-18-36 روبرو می‌شوید. CL مخفف CAS Latency است و واژه‌ی CAS هم مخفف Column Address Signal یا سیگنال آدرس ستونی است. در این مطلب نمی‌توانیم به جزئیات این مفهوم نمی‌پردازیم اما در کل هرچقدر عدد مربوط به CL کمتر باشد، بهتر است و این یعنی رم موردنظر می‌تواند سریع‌تر به داده‌ها دسترسی پیدا کند.

به همین خاطر ممکن است یک رم ۱۶ گیگابایتی با سرعت ۳۲۰۰ مگاهرتزی در مدل‌های مبتنی بر اعداد گوناگون CAS راهی بازار شود. بنابراین مدل مبتنی بر CL16 می‌تواند عملکرد نسبتا بهتری نسبت به مدل دارای CL18 ارائه کند. اما این تفاوت منجر به تفاوت در قیمت آن‌ها می‌شود.

اسلات رم


از دیگر مواردی که قبل از خرید رم باید توجه کنید، تعداد اسلات‌های رم موجود در سیستم است. به طور مشخص بر اساس تعداد اسلات‌های رم موجود در مادربرد، می‌توانید یک یا چند رم خریداری کنید. اگر در مادربرد دو اسلات برای رم در اختیار دارید، پس قادر به خرید دو رم هستید. در بازار برخی از رم‌ها به صورت پکیج‌های دوتایی و حتی ۴ تایی عرضه می‌شوند. اگرچه اگر دو رم با برند و مشخصات مختلف را در کنار یکدیگر قرار دهید با مشکلی روبرو نمی‌شوید، اما بهتر است رم‌ها از ولتاژ و مشخصات یکسانی بهره ببرند.

همچنین باید خاطرنشان کنیم اگر دو رم با سرعت مختلف را کنار یکدیگر قرار دهید، رم دارای سرعت بالاتر هم باید با سرعت رم ضعیف‌تر فعالیت کند. بنابراین قبل از خرید رم کامپیوتر به این موضوع توجه کنید.

سخن آخر


همانطور که می‌بینید خرید رم کامپیوتر به هیچ عنوان کار پیچیده و سختی نیست و اگر فقط به این نکات توجه کنید، با توجه به بودجه‌ای که در اختیار دارید می‌توانید بهترین رم را برای کامپیوتر خود خریداری کنید. خوشبختانه رم‌ها قیمت چندان بالایی ندارند و به همین خاطر برای خرید آن‌ها لازم نیست متحمل هزینه‌ی زیادی شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یونترنت
یونی گیفت
اکانت
فروشنده شو
تماس با ما