ریست کردن مودم مشکلات زیادی را برطرف میکند
گاهی اوقات که اینترنت وایفای با مشکل روبرو میشود، احتمالا ریست کردن مودم اولین راهکاری است که به ذهن شما خطور میکند. اما چنین کاری چرا بسیاری از مشکلات مودم را برطرف میکند و آیا راهکارهای بهتری برای این نوع مشکلات وجود دارد؟ مودمها شاید در نگاه اول گجتهای مرموزی به نظر برسند، اما بسیار سادهتر از حد انتظار هستند و در ادامه به طور مختصر و مفید به این موضوع میپردازیم.
مودم شما یک کامپیوتر کوچک است
مودمی که در خانه یا محل کار شما قرار قرار گرفته، عملا یک کامپیوتر بسیار ساده و کوچک محسوب میشود. درون این جعبهی پلاستیکی یک پردازنده، رم و حافظه داخلی وجود دارد که همگی یک سیستمعامل را اجرا میکنند. بنابراین مانند یک کامپیوتر، گاهی اوقات ممکن است مودم با مشکلات سختافزاری و نرمافزاری مختلفی روبرو شود. به عنوان مثال شاید یک باگ منجر به نشت حافظه شده باشد و از طرف دیگر شاید پردازنده بیش از حد داغ شده است؛ گاهی اوقات هم به دلایل مختلف ممکن است کل سیستمعامل پاک شده باشد و در نتیجه مودم عملا بدون استفاده شده است.
سادهترین راهکار برای حل مشکلات یک کامپیوتر چیست؟ خاموش و روشن کردن آن. همین موضوع برای مودم هم صدق میکند. طبیعتا با خاموش و روشن کردن کامپیوتر، منشأ مشکل اصلی برطرف نمیشود اما در هر صورت به کامپیوتر این شانس را میدهید که بار دیگر به صورت نرمال فعالیت خود را از سر بگیرد. بنابراین ریست کردن مودم هم بسیاری از اوقات میتواند بسیاری از مشکلات کوچک را حداقل برای مدتی برطرف کند.
آیا واقعا باید ۱۰ ثانیه منتظر بمانیم؟
همانطور که گفتیم، خاموش و روشن کردن مودم یک اقدام موثر محسوب میشود ولی در این میان افراد زیادی بر این باور هستند که بهتر است ۱۰ ثانیه یا ۳۰ ثانیه مودم را خاموش نگه دارید و سپس بار دیگر آن را به برق وصل کنید. ولی چرا چنین توصیهای مطرح میشود؟ در این زمینه باید بگوییم که احتمالا بارها دیدهاید که بعد از خاموش کردن یک گجت، چراغ پاور برای چند ثانیه روشن میماند. برای این موضوع یک دلیل وجود دارد و همین دلیل مربوط به توصیهی ۱۰ ثانیهای مودم است.
لوازم الکترونیکی از خازنها که اساسا باتریهای بسیار کوچکی محسوب میشوند، به روشهای مختلف استفاده میکنند. اگر فقط اندکی دانش فنی داشته باشید، بدون شک از این موضوع خبر دارید. خازنها طبیعتا قرار نیست انرژی زیادی را ذخیره کنند اما گاهی اوقات همین ظرفیت محدود میتواند انرژی لازم برای کار کردن چند ثانیهای تراشه حافظه کافی باشد. به همین خاطر توصیه میشود که حداقل مودم را ۱۰ ثانیه خاموش نگه دارید تا انرژی تمام خازنها به طور کامل تخلیه شود.
همانطور که گفتیم، در شرایط مختلفی ریست کردن مودم توصیه میشود و برای برخی از این مشکلات، لازم نیست ۱۰ ثانیه منتظر بمانید. با این حال اگر نسبت به مشکل موردنظر اطمینان ندارید، برای محکمکاری هم شده بهتر است این ۱۰ ثانیه را منتظر بمانید و سپس بار دیگر مودم را روشن کنید.
چه چیزهایی باعث بروز مشکل در مودم میشود؟
مانند هر سختافزار دیگری، در مورد بروز مشکل در مودم میتوانیم دلایل مختلفی را مطرح کنیم. اما در ادامه به برخی از دلایل رایج میپردازیم:
باگهای نرمافزاری. با توجه به اینکه مودم یک کامپیوتر ساده و کوچک محسوب میشود، ممکن است به دلیل باگهای مختلف نرمافزار مودم با مشکل روبرو شود و برای عملکرد مودم چالش درست کنند.
تداخل آدرس IP. مودم شما در کنار مدیریت یک آدرس IP عمومی، باید یک آدرس IP خصوصی را هم مدیریت کند و گاهی اوقات در این زمینه تداخل ایجاد میشود. اگر دو دستگاه در شبکه وایفای IP یکسانی داشته باشند یا اگر مودم شما برای آدرس IP نتواند خود را بهروز کند، ممکن است در فرایند اتصال به اینترنت با مشکلاتی روبرو شوید. با ریست کردن مودم، IPهای موردنظر بار دیگر بازنشانی میشوند و به همین خاطر ممکن است با این کار، مشکلات موردنظر برطرف شود.
داغ شدن بدنه. مانند هر کامپیوتر دیگری، ممکن است مودم هم بیش از حد داغ شود. به همین خاطر توصیه میشود آن را در جایی قرار دهید که در معرض جریان هوا قرار داشته باشد.
در هر صورت برای مشکلات مودم میتوانیم دلایل زیادی مطرح کنیم اما فارغ از این دلایل و البته راهکار ریست کردن مودم، در ادامه به چند روش دیگر برای حل مشکلات مودم میپردازیم.
آپدیت کردن فریمور
بسیاری از کاربران نمیدانند که مودمها هم میتوانند آپدیت نرمافزاری دریافت کنند. فرایند آپدیت مودم بسیار ساده است و فقط باید راهی مرورگر شوید و بعد از وارد کردن آدرس IP مودم، در بخش تنظیمات آن دکمهی آپدیت را پیدا کنید. البته از آنجایی که بسیاری از مودمهای موجود در خانهی کاربران از مدلهای قدیمی محسوب میشوند، این نوع مودمها دیگر آپدیت نرمافزاری دریافت نمیکنند و چنین راهکاری برای مودمهای نسبتا تازهنفس توصیه میشود.
خنک کردن بدنه
همانطور که گفتیم، داغ شدن مودم مشکلات زیادی برای آن ایجاد میکند. بنابراین اگر فکر میکنید بدنهی مودم بیش از حد داغ میشود، بهتر است به فکر راهکاری برای حل این مشکل باشید. به عنوان مثال تقریبا در بدنهی تمام مودمها دریچههایی دیده میشود که اگر توسط گردوغبار مسدود شدهاند، باید آنها را تمیز کنید.
همچنین بهتر است مودم را در یک فضای بسته و محدود قرار ندهید تا جریان هوا بتواند دمای آن را تا حدی کاهش دهد. برخی کاربران بر این باور هستند که مودمها جذابیت بصری خانه را کاهش میدهند و بنابراین سعی میکنند آن را مخفی کنند. اما چنین کاری اشتباه است و ممکن است منجر به افزایش حرارت بدنه شود. از طرف دیگر اگر مودم در موقعیت مناسبی قرار نداشته باشد، کیفیت سیگنال هم با افت روبرو میشود.
راهکار موقتی: ریست کردن خودکار
اما اگر مودم شما مرتبا با مشکل روبرو میشود و فعلا نمیخواهید مودم جدیدی خریداری کنید، با ریست کردن خودکار میتوانید این مشکل را برطرف کنید. برای این کار میتوانید از پریزهای هوشمند استفاده کنید که به شما اجازه میدهند برای قطع و وصل کردن برق یک برنامه مشخص کنید.
اگر هم مشکلی با اسکریپتنویسی ندارید و البته اگر مودم شما از چنین قابلیتی پشتیبانی میکند، میتوانید یک اسکریپت برای ریست شدن خودکار مودم بنویسید. البته این راهکارها حتی اگر هم مثمر ثمر واقع شوند، موقتی محسوب میشوند و در نهایت یا باید مشکل اصلی مودم را برطرف کنید یا اینکه یک مودم جدید بخرید.
لزوم خرید مودم جدید
اگر مودم شما مرتبا با مشکلات مختلفی روبرو میشود و هیچ راهکاری هم برای برطرف کردن این مشکلات جواب نمیدهد، پس دیگر وقت آن رسیده که مودم موردنظر را کنار بگذارید و یک مدل جدید خریداری کنید. بدون شک مودم در خانه و محل کار نقش بسیار مهمی را ایفا میکند و به همین خاطر اگر مرتبا با مشکلات متعددی روبرو میشود، افرادی زیادی برای کار کردن با اینترنت به چالش میخورند.