بررسی بهترین خنککنندههای آبی و بادی برای کیس و CPU
احتمالا میدانید که پردازندههای کامپیوترها به دلیل فعالیتهای بالا و سنگین بسیار داغ میشوند و حرارات آنها بالا میرود. از طرف دیگر نمیتوانیم آنها را در همین وضع رها کنیم و باید به دنبال راهی برای کاهش دمای آنها باشیم؛ در غیر این صورت آسیبهای جبرانناپذیری به دستگاه ما وارد خواهد شد. به همین دلیل است که خنککنندههای آبی و بادی برای کیسها و پردازندهها ساخته شدهاند و شرکتهای مختلفی دست به تولید محصولات خنککننده برای پایین آوردن دمای کیس ها و پردازندهها زدهاند. حال این که کدام مدل از آنها بهتر و مناسبتر است و باید به سراغ کدام یک برویم،
خنککنندهها در کل چند نوع دارند؟
ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که خنککنندهها در دستهبندی کلی به دو دسته تقسیم میشوند و هر یک نیز مدلهای مختلفی دارند که در ادامه آنها را نیز بررسی خواهیم کرد. نکته مهمی که باید بدانید این است که در زبان عامیانه اصولا به خنککنندهها فن نیز گفته میشود و افراد کمتر از واژهی خنککننده استفاده میکنند. حال بهتر است که به سراغ معرفی دو دستهی اصلی خنککنندهها برویم که عبارتند از:
الف) خنککنندههای مختص به پردازندهها
با بالاتر رفتن موارد پردازش شده توسط پردازندهها در دنیای امروز، مصرف انرژی و همچنین حرارت تولید شده توسط آنها افزایش چشمگیری داشت. به همین دلیل است که پردازندههای سادهی امروزی نیز برای کارکرد بهتر و داشتن یک دمای عادی و متعادل به یک خنککننده نیاز دارند. از طرف دیگر این نیاز در سیستمهای گیمینگ بیشتر احساس میشود؛ زیرا آنها از تمام توان پردازشی پردازندهی خود استفاده میکنند و دمای پردازنده در این حالت به شدت افزایش مییابد.
پس دستهی اول خنککننده مختص به CPUها هستند تا بتوانند دمای بالای آنها را تا حد امکان کاهش دهند. از طرفی این خنککننده ها در دو نوع مختلف یعنی بادی و آبی تولید میشوند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را نیز دارند و در ادامه همین مطلب به صورت مفصل آنها را بررسی خواهیم کرد.
ب) خنککنندههای مختص به کیسها
این خنککنندهها که مرسومتر نیز هستند و افراد بیشتر آنها میشناسند، از گذشته روی کیسهای ما قرار داشتند و امروز نیز به شکلی زیباتر و پیشرفتهتر از آنها استفاده میکنیم. نکته لازم به ذکر این است که فنهای کیس مثل خنککنندههای پردازندهها در دو نوع مختلف ساخته نمیشوند و فقط در یک نوع یعنی فنهای بادی کیس و البته در مدلها و طرحهای مختلف تولید میشوند. همچنین بهتر است بدانید که یکی از پرفروشترین مدلهای فنهای کیس در حال حاضر، فنهای RGB (دارای نورپردازی) هستند.
پس اگر نیاز به یک فن برای کیس کامپیوتر خود دارید، به هیچ وجه سراغ فنهای آبی نروید، چرا که این موارد فقط برای پردازندهها ساخته میشوند. از طرف دیگر هر کس باید با توجه به کیس و نیاز سیستم خود این فنها را تهیه کند و نمیتوانیم برای همهی افراد یک نسخه بپیچیم تا یک فن خاص را بخرند.
انواع خنککنندهها برای پردازندهی سیستم شما
در بسیاری از مواقع افراد دوست دارند که یک خنککنندهی خوب برای پردازندهی خود بخرند؛ ولی زمانی که با تنوع بسیار بالای این کالا در فروشگاهها مواجه میشوند، چیزی جز سردرگمی برای آنها باقی نمیماند. در چنین مشکلاتی بالا بردن اطلاعات، بهترین راه برای بیرون آمدن از سردرگمیهاست. پس ما باید در ابتدا انواع خنککنندههای مختص به پردازندهها را بشناسیم تا انتخاب یکی از آنها برای خرید راحتتر باشد. در نتیجه انواع خنککنندهها برای پردازندهی شما عبارتند از:
۱) خنککنندههای آبی
واتر کولینگ و یا همان خنککنندهی آبی، یکی از جدیدترین سیستمهای خنککننده برای پردازندههاست که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته. در حقیقت خنککنندههای آبی با عبور آب یا مایع درون خود به قطعه نصب شده روی مادربورد و بازگرداندن آن به رادیاتور متصل به خود، سبب خنک شدن قطعات موجود در داخل کیس شما میشوند. خنککنندههای آبی دارای فنهای متفاوتی هستند که باید با توجه به نیاز خود به سراغ یکی از آنها بروید.
۲) خنککنندههای بادی
احتمالا در این مرحله کمی سردرگم شوید که چرا در بخش خنککنندههای مختص به پردازندهها، خنککنندهی بادی را معرفی میکنیم. در واقع شما میتوانید برای پردازندهی سیستم خود، خنککنندهی آبی و یا بادی بخرید و این موضوع هیچ ربطی به فن اصلی کیس شما نخواهد داشت. سیستم خنک کنندهی بادی که برخی نیز به آن خنککننده هوایی میگویند، در زبان انگلیسی air coolers نام دارد. این خنککنندهها بسیار پرفروشتر و پرطرفدارتر از موارد قبلی هستد.
از طرفی قیمت پایین آنها باعث میشود که همراه اکثر پردازندههای موجود در بازار فروخته شوند و مشتریان به راحتی از این کالا استفاده کنند. در حقیقت خنککنندههای هوایی ترکیبی از دفع کنندههای حرارتی فلزی و فنها هستند که با قرار گرفتن مستقیم روی پردازندهی شما، جریان هوای گرم را از اطراف آن به بیرون میکشند و دمای پردازنده و محیط آن را تا حد خوبی کاهش میدهند.
تفاوت خنککنندههای آبی و بادی کامپیوترها در چیست؟
اگر بخواهیم صادقانه به این سوال پاسخ دهیم، باید بگوییم که نام هر یک از این خنککنندهها تا حدی روش کار و تفاوت اصلی آنها را به ما نشان میدهد. با این وجود در ادامه برخی از مهمترین تفاوتهای آنها را بررسی خواهیم کرد که عبارتند از:
- اولین تفاوت آنها نحوه کارکرد است. خنکهای آبی با عبور مایع درون خود از یک بخش به بخشهای دیگر باعث خنک شدن پردازندهها میشوند. خنککنندههای بادی فقط از فن خود برای خنک کردن پردازنده و قطعات دیگر استفاده میکنند.
- قیمت خنککنندههای بادی یا هوایی بسیار پایینتر از خنککنندهی آبی است.
- خنکهای بادی کاملا ساده هستند و زیبایی خاصی ندارند، اما خنککنندههای آبی زیبایی خاصی دارند.
- از نظر صداها و نویزها، هر دو خنککننده کم صدا هستند ولی خنککنندههای آبی باز هم صدای کمتری تولید میکنند.
- کارایی این دو کالا نسبت به هزینهای که برای آنها میپردازید، بسیار خوب و مناسب است.
- یکی از نکات مهم از نظر کاربران نحوه نصب این کالاهاست. نصب خنککنندههای هوایی بسیار آسان است و دشواری خاصی ندارد. از طرف دیگر نصب یک خنککننده آبی به نسبت دشوار است و قطعا نیاز به تجربه دارد.